Odpowiednia zastawa stołowa szczególnie na większych uroczystościach ma spore znaczenie. Chodzi tutaj nie tylko o ich wygląd, ale w dużej mierze przede wszystkim o dobranie odpowiednich elementów do serwowanych dań czy nawet okoliczności.
W czym serwować zupy?
Zazwyczaj jeśli na przyjęciach mają być podawane zupy, wykorzystuje się do tego celu bulionówki. Niektórzy porównują je do niewielkich miseczek, bowiem ich kształt jest do nich nieco zbliżony. Jak sama nazwa pozwala się domyślić, wykorzystywane były dawniej głównie do serwowania bulionu. Od miseczek można je odróżnić niezwykle łatwo, bulionówki bowiem mają po bokach uchwyty do trzymania. Mogą one wyglądać jak uchwyty filiżankach lub też mieć formę swoistych przedłużeń górnej ich brzegu.
Jak podawać bulionówki?
Bulionówki z tej strony podaje się podobnie jak talerze. Jeśli obiad składa się z kilku dań, bardzo często ustawiane są na większych talerzach. Takie podanie wykorzystuje się często w sytuacji, gdy dania podawane są na większych półmiskach, z których każdy samodzielnie nakłada sobie odpowiednią ilość. W sytuacji, gdy dania serwowane są bezpośrednio na talerzach, wówczas bulionówki są podawane podobnie jak talerze, pojedynczo dla każdego. Obecnie po latach zapomnienia bulionówki powracają do łask i coraz częściej stanowią element zastawy stołowej. Nowoczesne zestawy również zawierają je, aby spełnić oczekiwania osób kupujących je dla siebie.